,,Problematičan”  glas R

Nepravilan izgovor glasa R je govorna smetnja, ukoliko je sve ostalo uredno to je čist motorni poremećaj ekspresije glasa.

Zašto  je to najčešća i najpoznatija govorna smetnja?

Zato što  zahteva najveću motornu spretnost jezika usklađenog sa vazdušnom strujom. Pravilan izgovor je sa jezikom podignutim na nepce i njegovom vibracijom  koju  izaziva vazdušna struja.  Samim tim potrebna je vežba i istrajnost u učenju.

Glas R zahteva motornu zrelost, a učenje izgovora dosta vežbe i napora. Terapija umnogome  zavisi od toga u kojoj varijanti se glas izgovara. Logopedu je olakšavajuća okolnost ukoliko osoba izostavlja glas ili zamenjuje drugim glasom ( W,  L, J ) od pogrešno naučenog nepravilnog izgovora sa njegovim prizvukom ( grleno R ).

Ukoliko dete ne izgovara i neke druge glasove, logoped uporedo sa učenjem drugih glasova treba da stimuliše i izgovor ovog glasa, zato što zahteva najveštiju govornu motoriku. Glas R  ima i svoju prednost u terapiji a to je da kada se samostalno izgovori pravilno, njegova automatizacija je relativno brza.

Ukoliko osoba izostavlja glas ili zamenjuje drugim glasom, problem može nastati  u pisanju, jer glas nema u svom  govoru i onda se isti način izražavanja  primenjuje  u pisanom obliku.

Do pete godine dete treba da pravilno i čisto izgovara ovaj glas. Ne čekajte da se glas sam pojavi ( pogotovu ako neko u užoj porodici ne izgovara pravilno )  i dete pogrešno nauči  izgovor  samo da bi imalo  ,,r“  za koje nije motorno spremno.  Pogrešno naučeno ponašanje je teže ispraviti nego izazvati pravilni govorni model. 

Nepravilan izgovor glasa R je moguće ispraviti adekvatnim vežbama, primenom više različitih logopedskih tehnika, i kod dece i kod odraslih.