Problematičan glas R
Nepravilan izgovor glasa R je poremećaj artikulacije, ukoliko je sve ostalo uredno to je čist motorni poremećaj ekspresije glasa.
Zašto je to najčešća i najpoznatija govorna smetnja?
Zato što zahteva najveću motornu spretnost jezika usklađenog sa vazdušnom strujom. Pravilan izgovor je sa jezikom podignutim na nepce i njegovom vibracijom koju izaziva vazdušna struja. Samim tim potrebna je vežba i istrajnost u učenju.
Glas R zahteva motornu zrelost, a učenje izgovora dosta vežbe i napora. Terapija umnogome zavisi od toga u kojoj varijanti se glas izgovara. Logopedu je olakšavajuća okolnost ukoliko osoba izostavlja glas ili zamenjuje drugim glasom ( W, L, J ) od pogrešno naučenog nepravilnog izgovora sa njegovim prizvukom ( grleno R ).
Ukoliko dete ne izgovara i neke druge glasove, logoped uporedo sa učenjem drugih glasova treba da stimuliše i izgovor ovog glasa, zato što zahteva najveštiju govornu motoriku. Glas R ima i svoju prednost u terapiji a to je da kada se samostalno izgovori pravilno, njegova automatizacija je relativno brza.
Ukoliko osoba izostavlja glas ili zamenjuje drugim glasom, problem može nastati u pisanju, jer glas nema u svom govoru i onda se isti način izražavanja primenjuje u pisanom obliku.
Sa 4 – 4,5 godine dete treba da pravilno i čisto izgovara ovaj glas. Ne čekajte da se sam javi ( pogotovu ako neko u užoj porodici ne izgovara pravilno ) i dete pogrešno nauči izgovor samo da bi imalo ,,r“ za koje nije motorno spremno. Pogrešno naučeno ponašanje je teže ispraviti nego izazvati pravilni govorni model.
Grleni glas R je moguće ispraviti adekvatnim vežbama i primenom više različitih logopedskih tehnika, i kod dece i kod odraslih.